Wielkanocny sernik na zimno z galaretkami.
Najlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający o aksamitnej konsystencji sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych przygotowywała zawsze moja mama. Ja na Święta zawsze piekę jakiś sernik tradycyjny np. z brzoskwiniami, albo królewski. Na Wielkanoc sernik na zimno musi też być, babki może nie być, ale najlepszy sernik jest zawsze, czasami jest z owocami i galaretkami, czasami tylko z galaretkami jak ten.
Ten wielkanocny sernik z galaretkami przygotowała moja siostra Agnieszka, jedliśmy go na Wielkanoc 2019. Taki kolorowy sernik jest doskonały też na inne letnie imprezy, gdzie się chce zjeść coś zimnego i lekkiego. Ten sernik z galaretką ma spód z biszkoptów, jest bardzo minimalistyczny, chociaż wygląd ma ciekawy bo zastygał w ozdobnej formie. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, masa serowa i galaretki szybko tężeją, więc łasuchy po ok. 2 godzinach mogą go już zajadać ze smakiem. Chociaż dłuższe przebywanie w lodówce mu nie zaszkodzi.
Polecam ten przepis na najlepszy sernik z galaretkami na zimno jak i na inne serniki Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami, pomarańczowy sernik na zimno z bezami.
Składniki na Wielkanocny sernik na zimno z galaretkami.
1000 g serek homogenizowany, (może być waniliowy) z wiaderka tez może być,
olejek zapachowy
4 jajka
3-4 op. galaretki o różnych kolorach
4 łyżki żelatyny lub 2 galaretki krystaliczne,
okrągłe biszkopty na spód formy
½ -1 szklanki cukru pudru
Szczypta soli
Jak przygotować Wielkanocny sernik na zimno z galaretkami : Formy nie trzeba smarować masłem, biszkopty układamy na dnie formy . Wszystkie galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość wody do 350-400 ml, każdą galaretkę studzimy w osobnym naczyniu, zostawiamy do stężenia, kroimy.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Do rondelka wsypujemy 4 łyżki żelatyny, zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje, podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy. Do misy robota przekładamy żółtka, dodajemy cukier puder, olejek zapachowy i dokładnie ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie łyżkę serka homogenizowanego i łyżkę białka, cały czas ubijając na średnich obrotach, na sam koniec dodajemy rozpuszczoną, zimną żelatynę lub galaretki krystaliczne rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
Na wyłożone w formie biszkopty przekładamy ok. 1/3 masy serowej, następnie układamy w różnych miejscach po trochę pokrojone kolorowe galaretki, przykrywamy je częścią masy serowej, znów układamy galaretki i resztę masy serowej. Wyrównujemy powierzchnię sernika stukając delikatnie formą np. w blat, zamykamy formę, po dodaniu żelatyny masa dosyć szybko tężeje. Wstawiamy formę z sernikiem na zimno do lodówki. Najlepiej jak postoi w lodówce przez noc. Przed konsumpcją wyjmujemy sernik z lodówki, delikatnie otwieramy i wyjmujemy z formy, gdy wpuścimy trochę powietrza, sernik lekko od niej odchodzi. Sernik kroimy i przekładamy na talerzyki. Smacznego!