22 września 2012 roku w Hotelu InterContinental byliśmy z Piotrem na wyjątkowych warsztatach, które prowadził Karol Okrasa. W sobotnie przedpołudnie stawiliśmy się w „Restauracji Platter by Okrasa” by zgłębiać tajniki orientalnej kuchni. To były moje kolejne warsztaty w tej siedzibie i z tym kucharzem. Gościłam już tutaj na warsztatach Seromaniaków w grudniu 2011 roku.
Pod czujnym okiem Karola Okrasy i kucharzy restauracji, każda para przyrządziła dwa dania:
Łososia i kaczkę sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków.
oraz Zupę krewetkową z glonami Wakame, której zapomniałam zrobić na talerzu;) Niby wszyscy mieli te same składniki to smaki gotowych potraw bardzo się różniły, szczególnie zupa miała kilka wersji.
Spotkanie zwieńczył przygotowany specjalnie dla uczestników spotkania deser niespodzianka – Sernik z kaszą gryczaną z limonką i sosem truskawkowo imbirowym doprawiony bazylią tajską.
Niepowtarzalny smak dań powstał dzięki przyprawom Kamis. Królowały: kurkuma, imbir mielony, papryka chili czy pieprz młotkowany z kolendrą. Niektóre zdjęcia pochodzę z portalu kobieta.pl.
Pingback: Zupa egzotyczna z owocami morza - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Zupa z małżami i łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom