Czy lubicie kurczaka z KFC, czy też inny tego typu fast food? Przyznam się bez bicia, że nam też zdarza się takiego kurczaka zjeść, szczególnie smakują nam pikantne Skrzydełka hot wings. Są bardzo smaczne ale pełne sztucznych dodatków, w tym z dużą ilością glutaminianu sodu, który dodatkowo podkręca ich smak. Polecam Wam jednak samemu zmierzyć się z tym daniem. Mój Kurczak jest jak z KFC, nie jest taki sam, ale podobnie wygląda, jest bardzo smaczny i do tego przygotowany z naturalnych dodatków, może nie jest dietetyczny, gdyż smażony w dużej ilości tłuszczu, ma podwójną panierkę, ale zjedzenie go kilka razy w roku nam nie zaszkodzi. Kurczak à la KFC został specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno z dipem 🙂
Do przygotowania kurczaka można wykorzystać pałki z kurczaka, kawałki piersi lub skrzydełak. Mięso przygotowane tym sposobem bardzo przypomina to podawane w sieci KFC, nie zawiera co prawda w panierce sekretnej mieszanki przygotowanej z dodatkiem 11 ziół jak w oryginale u Colonela Sandersa, ale ma równie wyjątkowy smak! Jest bardzo soczyste, z chrupiącą i pikantną panierką. Polecam, gwarantuję Wam, że mój przepis na Kurczaka à la KFC przypadnie Wam do gustu 🙂
Składniki:
różne kawałki z kurczaka (pałki, piersi i skrzydełka)
Zalewa:
3 szklanki (poj. 250 ml) wody (3+1)
2 łyżki soli gruboziarnistej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
Panierka:
1 szklanka (poj. 250 ml) mąki kukurydzianej
1 szklanka (poj. 250 ml) mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
2 łyżeczki gruboziarnistej soli z suszonym czosnkiem
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki ziół prowansalskich
* olej do smażenia
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i studzimy i łączymy z 1 szklanką wody. Kawałki kurczaka wkładamy do wiaderka i zalewamy zalewą, zamykamy i odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin.
Sól gruboziarnistą z czosnkiem i prażoną cebulkę rozgniatamy w moździerzu. Wszystkie składniki panierki, w tym oba rodzaje mąki, łączymy ze sobą. Kawałki kurczaka wyjmujemy z zalewy i panierujemy w panierce, następnie ponownie moczymy w płynie zalewy (zamiast w jajku) i ponownie panierujemy.
W rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej w takiej ilości aby największe kawałki kurczaka mogły w nim swobodnie pływać i smażymy mięso z obu stron po około 8 minut. Od razu po wyjęciu większe kawałki mięsa (udka) możemy wstawić do piekarnika i dopiec je jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Kawałki z piersi kurczaka i skrzydełka możemy jeść od razu, ale na zimno też są wyśmienite w smaku. Smacznego!
Pingback: Stripsy ze schabu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię