Labneh, to domowy serek z jogurtu, który w naszych warunkach można przygotować z jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Serek uzyskuje się poprzez odsączania jogurtu, bez problemu każdy może go wykonać samodzielnie w domu. Przygotowanie takiego jogurtowego serka trwa niezbyt długo, po 36 godzinach odsączania, ser z jogurtu labneh jest gotowy.
Jeśli ktoś chce to może labneh przygotować z jogurtu domowej roboty.
Ja jednak idę na łatwiznę i stosuję kupny jogurtu grecki. Jogurt grecki powinien być bardzo gęsty, mieć w składzie żywe kultury bakterii i nie powinien mieć sztucznych zagęstników.
Wykorzystuję Tolonis z Biedronki, gdyż ser jogurtowy Labneh z tego jogurtu wychodzi bardzo smaczny. Można przed odsączaniem dodać do jogurtu łyżeczkę soli, jeśli planujemy z niego zrobić wytrawną potrawę. Po odsączeniu serwatki z jogurtu możemy wykorzystać ją do zrobienia domowej ricotty.
– 2 op. (800g) jogurtu greckiego
– gaza
Sito układamy na misce. Wykładamy sito świeżą gazą i przekładamy na jej środek jogurt grecki, zostawiamy na 12 godzin odcedzając z grubsza z serwatki. Następnie brzegi gazy ściągamy razem, skręcamy w sakiewkę, obwiązujemy gumką, zawieszamy nad miską na haku odstawiamy do całkowitego odsączenia na minimum 24 godziny. Z serka ściągamy gazę i przekładamy do szklanego naczynia.
Domowy serek z jogurtu można przechowywać w lodówce kilka dni, ale u nas nigdy nie miał okazji stać dłużej. Można również z tego serka zrobić małe kulki, obtoczyć je w świeżych ziołach, ułożyć je w słoiku i zalać oliwą.
Labneh (arabski serek jogurtowy) ma delikatną, kremową konsystencję i jest bardzo smaczny.
Serek ten jest bez dodatków smakowych, więc można go wykorzystać do wytrawnych kanapek (tutaj z wędzonym łososiem) lub może też być bazą do paschy, sernika, czy też słodkich naleśników.
Pyszny. Ja dodaje czosnek niedźwiedzi
Jogurt można także podgrzać do ok 70st tyle ze z dodatkiem soli ale później i tak jej nie czuć – dzięki temu serek otrzymujemy wczesnej
Czy jogurt odsączamy w temperaturze pokojowej, czy w lodówce? Wydaje mi się że przez 36 h może się zepsuć, jeśli będzie poza lodówką…
Odsączamy w temp pokojowej, nic złego nie ma prawa się z nim stać.
Pingback: Drożdżówki z serem i jagodami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Ser z jogurtu na słodko do wypieków - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Naleśniki ze szparagami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Jak zrobić domowy serek ziołowy jak almette - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Serniczek wiśniowy błyskawiczny bez cukru - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię