Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek i pasztet z wątróbek z żurawiną.
Smaki paszteciku z drobiowych wątróbek można wzbogacać na różne sposoby. Tym razem polecam zrobić roladki z siekanymi suszonymi morelami. Wątróbki przed smażeniem moczymy w mleku aby stały się bardziej delikatne. Przepis na pasztet z wątróbek z morelami jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale i ekspresowy, Jeśli nie zamierzamy go chłodzić, to w ciągu 30 minut możemy się delektować smakiem tego pasztetu, będzie po prostu bardziej kremowy. Ja wstawiłam pasztet na całą noc do lodówki, aby miał bardziej zwarta konsystencję.
Przepis na Pasztet z wątróbek z morelami jest godny polecenia!
Ten pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się na jednej patelni z masłem, oraz z alkoholem, np. brandy, gdyż alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie.
- 250 g wątróbek drobiowych
- 50 g masła
- 1 mała cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml brandy
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy
Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w w środku mają być delikatnie kremowe, podlewamy 30 ml brandy, chwilkę trzymamy na ogniu. Nie można przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie w smaku i twarde . Doprawiamy drobiowe wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, przekładamy wątróbki do blendera i niezbyt dokładnie miksujemy. Na tej samej patelni, na której znajdują się resztki masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekanym czosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy na delikatny mus. Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy. Wykładamy mus drobiowy na folię aluminiową, na powierzchni układamy morele i zawijamy roladkę w folię, końce folii skręcamy tworząc baton / cukierek. Pasztet schładzałam przez kilka godzin w lodówce. Można go zwyczajnie rozsmarować na bagietce, chałce, grzance, ale można go też podać w wykwintny sposób pokrojony w plastry. Pasztet z wątróbek z morelami podałam z domową chałką.
Smacznego!
Uwielbiam wątróbkę, a już w postaci pasztetu to dałbym się za nią pokroić 🙂
Pomysł nadziania go morelami jest świetny, to musi być pyszne!
Pingback: Pasztety na Wielkanoc - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię