Pasztet z wątróbek z morelami

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek i pasztet z wątróbek z żurawiną.

Smaki paszteciku z drobiowych wątróbek można wzbogacać na różne sposoby. Tym razem polecam zrobić roladki z siekanymi suszonymi morelami. Wątróbki przed smażeniem moczymy w mleku aby stały się bardziej delikatne. Przepis na pasztet z wątróbek z morelami  jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale i ekspresowy, Jeśli nie zamierzamy go chłodzić, to w ciągu 30 minut możemy się delektować smakiem tego  pasztetu, będzie po prostu bardziej kremowy. Ja wstawiłam pasztet na całą noc do lodówki, aby miał bardziej zwarta konsystencję.

Przepis na Pasztet z wątróbek z morelami jest godny polecenia!

Pasztet z wątróbek z morelami Pasztet z wątróbek z morelami

Ten pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się na jednej patelni z  masłem, oraz z alkoholem, np. brandy, gdyż alkohol nadaje głębszego posmaku tej  potrawie.

  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 ml brandy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy

Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy  ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w w środku mają być delikatnie kremowe, podlewamy 30 ml brandy, chwilkę trzymamy na ogniu. Nie można przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie w smaku i twarde . Doprawiamy drobiowe wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, przekładamy wątróbki do blendera i niezbyt dokładnie miksujemy. Na tej samej patelni, na której  znajdują się resztki masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę  i posiekanym czosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy na delikatny mus.  Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy. Wykładamy mus drobiowy na folię aluminiową, na powierzchni układamy morele i zawijamy roladkę w folię, końce folii skręcamy tworząc baton / cukierek.   Pasztet schładzałam przez kilka godzin w lodówce. Można go zwyczajnie rozsmarować na bagietce, chałce, grzance, ale można go też podać w wykwintny sposób pokrojony w plastry. Pasztet z wątróbek z morelami podałam z domową chałką.

Smacznego!

Pasztet z wątróbek z morelami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pasztet z wątróbek z morelami

  1. Uwielbiam wątróbkę, a już w postaci pasztetu to dałbym się za nią pokroić 🙂
    Pomysł nadziania go morelami jest świetny, to musi być pyszne!

  2. Pingback: Pasztety na Wielkanoc - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *