Kremowa zupa szparagowa

Okres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę.

Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam.

Kremowa zupa szparagowa

Polecam też inne pomysły na szparagi:

Kremowa zupa szparagowa z serem

Zupa szparagowa krem

Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami)

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

pęczek białych szparagów
łepki zielonych szparagów
½ litra bulionu warzywnego
2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej
sól morska
biały pieprz
gałka muszkatałowa

Przygotowanie:

Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy, kilka czubków (ok. 5 cm długości) wraz z czubkami zielonych szparagów odkładamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut w litrze bulionu warzywnego. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego. Wrzucamy do zupy czubki białych i zielonych szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem,  śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem ze szparagów wykładamy na talerze, na środku układamy ugotowane czubki szparagów, posypujemy grzankami.

Smacznego!

Kremowa zupa szparagowaKremowa zupa szparagowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kremowa zupa szparagowa

  1. Uwielbiam wszelakie dania ze szparagów. Za sprawą tego zdjęcia zupa wygląda mega apetycznie, aż chce się ją zjeść.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.