Jak zrobić domowe masło

Jak zrobić domowe masło? Prawdziwe masło ze śmietany 30%.  U nas w domu masło używamy do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia do wszystkiego. Jakoś przestaliśmy robić sami masło, bo w sklepach było go w bród, do tego masło było tanie! Ale od  czasu gdy masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie.
Moja babcia zawsze robiła masło sama, nie miała miksera więc masło robiła w dużym zakręcanym słoiku, wlewała do słoika śmietanę i potrząsała słoikiem ok. 10 minut, aż wytrącały się grudki masła i maślanka. Potem je płukała na sicie i formowała w osełkę. Jak przyjeżdżałam do niej w odwiedziny samodzielne robienie prawdziwego masła w słoiku było dla mnie nie lada atrakcją.

Prawdziwe masło jest najlepsze i najzdrowsze,  do tego zrobione samodzielnie! Cena masła domowego jest niższa niż sklepowego , do tego takie masło ma same zalety, masło zrobione w domu ma śmietankowy smak i nie ma żadnych barwników ani ulepszaczy smaku.  Zrobienie domowego masła za pomocą miksera to zerowy wysiłek i kwadrans roboty. Według mnie warto się w to bawić! Otrzymujemy produkt wart zachodu – prawdziwe masło. Dla mieszczuchów, robienie domowego masła to domena babć i wiejskich bab uzbrojonych w maselnice. Nam domowe masło kojarzy się z naturą, tradycją, oraz świeżym chlebem.

Do wykonania prawdziwego masła potrzebna jest dobra śmietana i coś do jej ubijania. W lecie śmietana przed ubijaniem powinna być schłodzona, a zimą mieć temperaturę pokojową aby lepiej się ubijała. Potrzebna jest też sól, która wspomaga oddzielenie się tłuszczu od maślanki.

Jak zrobić prawdziwe masło?
Składniki
, podanej ilości śmietany wyszło mi 256 g masła:
660 ml śmietanki 30%
1,5 szczypty soli, na każde 500 ml śmietany 1 szczypta soli, sól wspomaga oddzielenie się tłuszczu od maślanki

przybory kuchenne:
coś do ubicia śmietany – robot kuchenny, mikser, rózga, zakręcany słoik
ok. 1/2 l zimnej wody do wypłukiwania pozostałości maślanki
duża miska
sito
gaza

Jak ubijamy śmietanę na masło? Wlewamy śmietankę 30% do misy robota i ubijamy na średnich obrotach, gdy śmietana się spieni dodajemy sól, śmietana będzie zmieniała swoją konsystencję – od płynnej, poprzez bitą śmietanę (po 10 minutach), aż do uzyskania rzadkiego płynu (maślanki) z oddzielonymi grudkami żółtego tłuszczu (masła) po 13 minutach.

Jak oddzielamy masło od maślanki? Nad pojemnikiem umieszczamy sito wyłożone gazą i przekładamy na nie masło, odsączając maślankę. Z tej ilości wyszło 400 ml maślanki.

Maślankę przelewamy do np. słoika i wstawiamy do lodówki – możną ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl, ciasto z owocami, proziaki lub naleśniki. Ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie ale jest bardzo smaczna.

Jak płuczemy masło? Odsączone masło skręcamy w gazie formując zwartą bryłę, którą wkładamy do miski z wodą i ugniatamy dłońmi aby wypłukać resztki maślanki. Wymieniamy wodę w misce kilka razy.

Jak formujemy masło? Z masła formujemy wałek tzw. osełkę lub ugniatamy je w kulkę albo kostkę.  Masło wkładamy do szklanego naczynia, a następnie wstawiamy do lodówki. Możemy je przechowywać w lodówce do ok. tygodnia. Z tej ilości śmietany wyszło mi 256 g masła.

Jak zrobić masło bez miksera? Jeśli nie macie miksera, masło można również ubić w dużym słoiku. Wystarczy przelać do niego śmietankę, a następnie zakręcić i energicznie potrząsać do momentu, aż od maślanki oddzieli się masło, ubijanie 330 ml śmietany 30% trwa ok. 10 minut. Odsączyć masło na sicie z gazą, przepłukać, odcisnąć i uformować. Z tej ilości śmietany wyszło mi 105 g masła. Zajadać z apetytem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

23 myśli nt. „Jak zrobić domowe masło

  1. Extra! Potrzepać słoikiem 5 minut, albo męczyć się mikserem 13 minut. Coś tu się komuś pomyliło. Bita śmietana po 10 minutach mikserem? Może trzepaczką ręczną. Po 10 minutach mikserem mamy masło tak zbite, że już prawie nie ma zabawy z formowaniem. A że zdrowsze i smaczniejsze od tego ze sklepu, to racja.

  2. Pingback: Jak zrobić masło ziołowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Właśnie zrobiłam swoje masło 😍😍 super sprawa. Od dziś rezygnuje z kupnego masła, szkoda ze dopiero teraz trafiłam na ten wpis.Dziękuję 😘😘

  4. Ja ostatnio pierwszy raz robiłam masło w słoiku. Kupiłam małą śmietankę, wlałam do słoika i po kilku ruchach ręką, zaczęły robić się grudki masła. W sumie masło robiłam ze 4 minuty. Dzisiaj kupiłam ta samą śmietankę, z tego samego sklepu, tak samo od razu po przyniesieniu do domu zabrałam się za robienie masła i już od 15 minut nie chce się ubić:/ Wszystko to samo, śmietanka, słoik i nic.

  5. Po dłuższym czasie udało się ubić masło..ale jest go znaczniej mniej niż poprzednim razem. Śmiem sądzić w tym wypadku, że po prostu nie każda śmietanka ma 30% tłuszczu, te co nie chcą się ubić, mogą mieć go mniej, niż napisane. Taka moja teoria.

  6. Dzieki za podpowiedz dzisiaj zrobilam maselko ze smietany 30%,Kupilam taka maslniczke w internecie ze zakladam na sloik wyszlo maselko bardzo fajne od dzisiaj bede zawsze robila Irena ..

Skomentuj alina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *