Flaki wołowe to zupa przygotowana przez Piotra, wiem że niektórzy nie wezmą jej do ust, ale my lubimy flaczki:)
SKŁADNIKI na flaczki wołowe:
- 1 kg flaków wołowych oczyszczonych i pokrojonych
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowej,
- trochę maggi do smaku
- 2 żeberka wieprzowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka przyprawy do flaków Kotanyi
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i pokrojone flaki wołowe zalewamy wodą, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa,doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, maggi.