Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. W takie chłodne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Zupa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Ale smak ma doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie rosołowej lub dodając do krupniku koperek. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:)
Krupnik warzywny z pęczakiem :
Składniki:
- 1 porcja rosołowa,
- sól do smaku,
- 1 op. włoszczyzny,
- 3 suszone grzyby,
- 1oo g pęczaku,
- 1 liść laurowy
- 3 szt. ziela angielskiego,
- do smaku czarny pieprz,
- 1 szt. cebula,
Do garnka wkładamy porcję rosołową, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, suszone grzybki, całą pietruszkę i seler, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody, gotujemy ok. 30 minut, wsypujemy pęczak i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Mięso z porcji rosołowej rozdzielamy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Krupnik wraz z marchewką rozlewamy do miseczek. Dekorujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego.