Zupa z dyni ze smażonym boczkiem i szałwią, do tego pszenne grzanki usmażone na wytopionym tłuszczu z boczku. Pycha! Tylko nie chcę słyszeć, że to niezdrowe, w końcu na coś trzeba umrzeć, ja mogę mieć podwyższony cholesterol, ale za to przyjemność z jedzenia. Nie samymi warzywami człowiek żyje, przynajmniej ja 😉 Pikantna zupa z dyni z boczkiem i szałwią to kolejna pyszna sezonowa zupa krem, gładka, aksamitna, idealna w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne.
Więcej informacji o cholesterolu, dopuszczalnych normach itp. informacje znajdziecie na stronie Droga do Siebie.
Inne przepisy na zupy z dynią: Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i krem z dyni z serem
Polecam, rewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami:
Składniki na 4 porcje:
1 kg dyni hokkaido
świeży tymianek
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
250 ml rosołu lub bulionu
50 ml mleczka kokosowego
Sól , pieprz cayenne
4 plastry boczku
2 bułki pszenne
szałwia
Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku układamy kostki dyni, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku i skrapiamy wszystko oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut. Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół, mleczko kokosowe i miksujemy blenderem, ewentualnie możemy zupę doprawiać jeszcze do smaku.
W między czasie boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy z obu stron kromki pokrojonej bułki. Pod koniec na gorący tłuszcz kładziemy listki szałwii, trzymamy na patelni aż zmiękną.
Zupę rozlewamy na talerze, na środku układamy paseczki boczku, listki szałwii i grzanki. Smacznego!
Dodatek boczku robi dobrze każdej zupie. No może poza rosołem 😀
Takie połączenie dyni, szałwii i boczku kusi, oj jak kusi.
O mniam, taką bym się mogła zajadać 🙂
Pingback: Zupa krem z kalafiora - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię