Zupa z dyni z boczkiem i szałwią

Zupa z dyni ze smażonym boczkiem i szałwią, do tego pszenne grzanki usmażone na wytopionym tłuszczu z boczku. Pycha! Tylko nie chcę słyszeć, że to niezdrowe, w końcu na coś trzeba umrzeć, ja mogę mieć podwyższony cholesterol, ale za to przyjemność z jedzenia. Nie samymi warzywami człowiek żyje, przynajmniej ja 😉 Pikantna zupa z dyni z boczkiem i szałwią to kolejna pyszna sezonowa zupa krem, gładka, aksamitna, idealna w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne.

Więcej informacji o cholesterolu, dopuszczalnych normach itp. informacje znajdziecie na stronie Droga do Siebie.

Inne przepisy na zupy z dynią: Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i krem z dyni z serem

Polecam, rewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami:

Zupa z dyniZupa z dyni

Składniki na 4 porcje:

1 kg dyni hokkaido
świeży tymianek
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
250 ml rosołu lub bulionu
50 ml mleczka kokosowego
Sól , pieprz cayenne
4 plastry boczku
2 bułki pszenne
szałwia

Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.  W żeliwnym garnku układamy kostki dyni, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku i skrapiamy wszystko oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut. Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół, mleczko kokosowe i miksujemy blenderem, ewentualnie możemy zupę doprawiać jeszcze do smaku.

W między czasie boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy z obu stron kromki pokrojonej bułki. Pod koniec na gorący tłuszcz kładziemy listki szałwii, trzymamy na patelni aż zmiękną.

Zupę rozlewamy na talerze, na środku układamy paseczki boczku, listki szałwii i grzanki. Smacznego!

Zupa z dyni

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Zupa z dyni z boczkiem i szałwią

  1. Pingback: Zupa krem z kalafiora - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *