Zupa gołąbkowa najlepsza, bo domowa. Lubicie tradycyjne gołąbki? Jeśli tak, to ta zupa będzie Wam bardzo smakować! A robi się ją dużo szybciej niż gołąbki, podobnie jak gołąbki bez zawijania,. albo zapiekanka gołąbkowa. Te wszystkie potrawy to tzw, gołąbki dla leniwych, zupa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą tracić czasu na ich zwijanie, a chcą delektować się ich smakiem, a na ten smak składa się: kapusta, mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy lub przecier.
Moja zupa gołąbkowa jest gęsta, pożywna i bardzo sycąca. Będzie Wam smakować o każdej porze roku.
Jest w niej mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy, ryż oraz tradycyjne przyprawy. Jak się ją gotuje zupę gołąbkową? Sposób jest prosty, a zupa jest błyskawiczna.
Zupowa lista składników jest krótka, a wszystkie produkty kupisz w każdym sklepie spożywczym
Do przygotowania zupy używamy bulionu przygotowanego z domowej bulionetki, może być też rosół, ale jak się Tobie spieszy to może być kostka bulionowa ze sklepu. W sklepie ze zdrową żywnością można kupić bulion bez wzmacniaczy smaku, czy innych chemicznych dodatków, oraz dużej ilości soli.
Zupa gołąbkowa z tego sprawdzonego przepisu jest tak łatwa, że musi się udać. Gotowałam ją już wiele razy i zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Polecam też przepisy na ulubione zupy polskie i nie tylko.
Zupa gołąbkowa, składniki:
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 mała kapusta pekińska lub włoska (ok. 200 g)
1 ½ litra bulionu
50 g ryżu, u mnie długoziarnisty
2 małe pory
1 marchewka
3 łyżki oleju
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
125 ml mleka 10% lub słodkiej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ -1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana natka pietruszki
Zupa gołąbkowa, przygotowanie dania
Z umytej kapusty usuwamy liście, które się nie nadają do wykorzystania, następnie kapustę drobno siekamy. Umyte pory (biała i zielona część) kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pory, które lekko solimy i smażymy cały czas mieszając, aż zaczną się szklić. Dodajemy tartą marchewkę, mieszamy. Wkładamy mielone mięso cały czas mieszając, smażymy, dodajemy koncentrat, słodką i ostrą paprykę i wlewamy bulion, wsypujemy ryż, mieszamy, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy poszatkowaną kapustę, znów mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut, ąż ryż będzie miękki. Wlewamy do gorącej zupy mleko lub śmietanę, mieszamy, garnek zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, może też być posiekany koperek.
Zupę podajemy samą, gdyż jest w niej ryż, ale można podać z pieczywem 🙂