Zupa grzybowa z suszonych podgrzybków z pulpecikami
Składniki:
- 1 garść podgrzybków suszonych,
- 1 szt marchew,
- 1/5 szt selera,
- 1 szt kartofel,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 szt. cebuli,
- 1 szt. bulion z grzybów leśnych Winiary,
- 1 łyżka Warzylionu Winiary,
- 13 szt klopsików pikantnych
Przygotowanie:
Dużą garść suszonych podgrzybków zalewamy 1 litrem wrzącej wody. przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około godzinę. Do grzybów dodajemy 1 kostkę bulionu grzybowego, łyżkę Warzylionu i gotujemy około 20 minut. Następnie blenderem miksujemy grzyby prawie jak na krem. Na tarce warzywnej o dużych oczkach zetrzeć marchewke i kawałek selera, kartofel pokroić w kostkę, a połowę cebuli drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebule i chwilkę dusić, następnie dodać startą marchewkę i seler, dusić jeszcze jakieś 3 minut. Wszystko wraz z kartoflami wrzucić do garnka z grzybami. Gotować około 10 minut. A następnie wrzucić pulpeciki z chilli z mojego przepisu i gotować je w zupie ok. 15 minut. Warzywa muszą być miękkie. Zupę grzybową przelać do miseczek wraz z pulpecikami i kartoflami, można udekorować śmietaną do zup i świeżą natką pietruszki.