Zupa jarzynowa wg Piotra
składniki:
- mięso z indyka – 25 dekagramów
- bazylia suszona – 2 szczypty
- kartofle – 3 sztuki
- sól – 1 łyżeczka
- marchew – 1 sztuka
- pieprz – 2 szczypty
- seler – 1/4 sztuka
- kapusta włoska – 1/8 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- Bulion na włoszczyźnie – 1 sztuka
- mieszanka warzywna groszkiem i fasolką – 25 dekagramów
- przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, marchewkę, seler i pietruszkę, dodajemy bulion na włoszczyźnie i gotujemy dalsze 15 minut. Kapustę włoską szatkujemy i wraz z mieszanką warzywną z groszkiem i fasolką dodajemy do zupy, doprawiamy bazylią suszoną i pieprzem i gotujemy około 5 minut.Zupę rozlewamy do miseczek, można podać do niej kromki chleba.