Bardzo lubię warzywne zupy kremy, ostatnio przygotowałam pyszną zupę ze świeżych pomidorów. Nie lubię kukurydzy konserwowej, ale lubię kukurydzę świeżą wyłuskaną prosto z kolby, jest słodka i chrupiąca, można ją jeść nawet świeżą bez ugotowania. Gdy zobaczyłam zdjęcie kukurydzianego kremu u Doroty z Kuchenne szaleństwa, postanowiłam ugotować swoją wersję zupy z kukurydzy, korzystając z sezonu, że już są dojrzałe kolby kukurydzy. Ugotowałam kukurydzianą, kremową, gęstą zupę z dodatkiem warzyw i przypraw, lekko słodkawą, której pikanterii dodaje pieprz Cayenne i imbir. Ta słoneczna zupa kukurydziana bardzo mi smakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli była pyszna, jest warta polecenia.
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kolba kukurydzy
1 ziemniak
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
listki pietruszki
listki lubczyku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml wody
sól i pieprz cayenne do smaku
2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy warzywa będą szkliste, dodajemy pokrojone warzywa: ziemniak, marchewki i korzeń pietruszki, doprawiamy solą i podsmażamy je ok. 5 minut. Następnie dodajemy wyłuskane ziarna kukurydzy, lubczyk, natkę pietruszki, rozgnieciony w moździerzu liść laurowy z zielem angielskim. Przesmażamy razem jeszcze chwilę. Zalewamy całość wrzącą wodą. Doprawiamy imbirem, kurkumą, pieprzem cayenne i gotujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut. Miksujemy zupę blenderem na niezbyt gładki krem, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy, jeśli jest za gęsta możemy ją rozrzedzić wrzącą wodą. Rozlewamy do kubków, skrapiamy oliwą, posypujemy grzankami, ziarnami kukurydzy, pieprzem Cayenne, dekorujemy kawałkiem papryczki.
Smacznego!
Pingback: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa krem z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię