Zupa krem z zielonego groszku

Jesteście smakoszami zup kremów? Zielony groszek to prosty sposób na urozmaicenie zwykłego rosołu. Wystarczy zastosować blender i mamy pyszną zupę-krem z zielonego groszku. Zupa-krem z zielonego groszku jest aksamitna, idealna w smaku, jest to pyszna  zupa, prosta i szybka w wykonaniu. Prosta, szybka i  zielona ja trawa.

 

– 1 litr domowego rosołu
– 900 g mrożonego zielonego groszku
– 200 g śmietany 30%,
– sól i pieprz czarny
– grzanki z boczkiem i jabłkiem

Z ugotowanego rosołu odlewamy do osobnego garnka litr rosołu, wsypujemy mrożony groszek, wlewamy słodką śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy. Całość wlewamy do szklanego blendera, doprawiamy solą i czarnym pieprzem (ja mam swój ukochany robot FP 270 Kenwood) cały czas miksujemy aż uzyskamy  idealny, aksamitny krem. Krem z groszku przekładamy do naczyń,   posypujemy grzankami z boczkiem i jabłkiem.

Smacznego!

Dla tych co nie mają czasu, a nie odżegnują się od stosowania kostek rosołowych, możemy przygotować rosół z kostek Winiary i zmiksować.

Na tym zdjęciu jest pyszna zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym przygotowana przez Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle na rosole z kostek, do tego jego zielony groszek miał żywy, zielony kolor. Miałam okazję ją skosztować, stała się dla mnie inspiracją do przygotowania mojego kremu:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

13 myśli nt. „Zupa krem z zielonego groszku

  1. Pingback: Zupa krem z kalafiora - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Zupa z groszku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *