Zupa kurkowa z ziemniakami to letnia sezonowa zupa. Po kurki jeździmy do lasu każdego roku, mamy swoje grzybowe miejsca w lesie gdzie zbieramy grzyby. Gdy w sezonie grzybowym pojawiają się grzyby to klasyczną zupę kurkową z ziemniakami, zupę z kurek z sokiem marchwiowym lub kurki w śmietanie jemy regularnie. Lubimy jeść grzyby, jemy je w każdej postaci. Zupa z kurek to moja ulubiona zupa grzybowa. Polecam przepisy na zupy grzybowe: zupę z grzybów mieszanych z grzankami, z borowików ceglastoporych. Aby na Boże Narodzenie mieć suszone grzyby do barszczu z uszkami, czy do pierogów z grzybami to również suszymy grzyby. Polecam zupę z grzybów suszonych.
Klasyczną zupę kurkową podaję z dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz domowe grzanki.
Pyszna Zupa kurkowa z ziemniakami i grzankami.
Składniki:
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
1 cebula
250 g kurek
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 ziemniaki
1 marchewka
1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 szklanki soku marchwiowego
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
natka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę skrobiemy, myjemy i kroimy w plasterki. W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy posiekane kurki, oprószamy je kukurydzianą mąką, która zagęści zupę i chwilkę prażymy. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Wlewamy sok marchwiowy, śmietankę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę z kurek rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
ale fajna zupka:0 ma wszystko co lubię w niedziele odgapie 🙂