Pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami, przygotowana na wczorajszym rosole. Domowy rosół to u mnie baza do przygotowania różnych zup. Często w poniedziałek przygotowujemy na niedzielnym rosole zupę pomidorową, ale dzisiaj padło na zupę ogórkową.
Moja zupa ogórkowa ma tradycyjny kwaśny smak kiszonych, tegorocznych ogórków, złagodzony słodyczą słodkiej śmietany.
Ostrości dodaje zupie młotkowany pieprz z kolendrą. Zupa ogórkowa może być podana z ziemniakami, ryżem, my jednak wolimy zupę ogórkową z ziemniakami.
Składniki:
- 2 litry rosołu z mięsem z kurczaka,
- 1 słoik małych, tegorocznych ogórków kiszonych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 150 ml słodkiej śmietany,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 3 szt. liście laurowe,
- sól do smaku
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do zimnego rosołu wkładamy ziele angielskie i liście laurowe, pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach ogórki kiszone .Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy młotkowanym pieprzem i wlewamy śmietanę, nie trzeba już gotować. Rozlewamy zupę ogórkową do naczyń.
Smacznego!