Zupa z groszku

Zupa z groszku na rosole. Piotrek przytargał od rzeźnika tyle mięsa, że niestety musiałam co nieco z zamrażalnika wyciągnąć i między innymi padło na zielony groszek. Woreczek z groszkiem wczoraj przełożyłam do lodówki, a groszek w tym czasie powoli odtajał. A że w lodówce stał również niedzielny rosół to bez namysłu ugotowałam dzisiaj zupę z groszku.
zupa groszkowa

Moja zupa krem z groszku to błyskawiczna, lekka i do tego pyszna zupa. Taki krem z groszku mrożonego lub świeżego gotuję w mniej niż kwadrans. Zupa z groszku może być w naszym menu nawet wtedy gdy liczymy kalorie, rosół wystarczy zastąpić bulionem warzywnym, a śmietanę jogurtem lub całkowicie z niej zrezygnować.

Polecam Wam więc mega szybką, mega smaczną, o pięknym zielonym kolorze zupę .

Co potrzebujemy do przygotowania tej zupy z groszku?
Zielony groszek (ok. 400g),
rosół (500 ml),
2-3 łyżki śmietany 18%,
sól i pieprz do smaku
natkę pietruszki do dekoracji.

Blender jest obowiązkowy, gdyż musimy zupę zmiksować.

Zagotowujemy rosół, wrzucamy groszek, gotujemy 5 minut, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki śmietany i miksujemy na gładki krem najlepiej przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego typu żyrafa, przelewamy do szklanych naczyń, robimy kleksiki ze śmietany i dekorujemy natką pietruszki lub świeżym koperkiem.

Jak macie ochotę na zupę z zielonego groszku, aksamitnie gładką, z większa ilością kalorii, to polecam ten przepis. albo Zupa z marchewki z groszkiem

Zapraszam też po Przepisy na ulubione zupy

krem z groszku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *