Pikantna i aromatyczna zupa z owocami morza, przygotowana jednak z orientalnym posmakiem. Zupa z owocami morza na wschodnią nutę
Składniki:
1 kostka Rosół z kury Knorr
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy curry,
4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
szczypta chilli
1 marchewka
1/4 selera
1,5 litra rosołu
4 łyżki mleczka kokosowego
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
Przygotowanie:
Zamarynowałam owoce morza metodą zastosowania kostki rosołowej Knorr wymyśloną przez kulinarnego guru – Marco Pierre White’a. W miseczce wymieszałam kostkę rosołową z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką przyprawy curry i szczyptą chilli. W tej mieszance zamarynowałam owoce morza. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy zamarynowane owoce morza,i smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy starce na tarce jarzynowej marchewkę i seler, wsypujemy makaron w kształcie ryżu i chwilę przesmażamy,. Następnie wlewamy 1,5 litra wcześniej przygotowanego rosołu dodajemy 4 łyżki sosu chilli gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut aby makaron doszedł. Wtedy wlewamy jeszcze ok. 4 łyżki mleczka kokosowego zagęścić zupę. Rozlewamy na talerze, dekorujemy jeszcze kropelkami mleczka kokosowego i małymi listkami natki pietruszki.
Pingback: Kurczak na wschodnią nutę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię