Djuvec ryż. Ryż z groszkiem. Djuvec to serbska potrawa, która ma wiele różnorodnych wariantów. Ale zawsze jest pikantna, aromatyczna, ryż jest czerwony, a w składzie jest groszek. Niektórzy dodają też marchewkę lub pomidory. Dziś proponuję pyszny czerwony ryż djuvec, który ostatnio jadałam w Niemczech, Djuvec-Reis bardzo mi zasmakował i dlatego od pewnego czasu sama przygotowuję ten ryż w domu. A przepis na czerwony ryż jest banalnie prosty, może stanowić samodzielne wegetariańskie danie lub być dodatkiem do mięsnego obiadu.
Skład dania napisałam na podstawie restauracyjnego menu, a o szczegóły dopytałam się u kucharza. Ajwar zastąpiłam moją pyszną paprykową pastą, który przygotowuję zawsze na zimę do słoików. Dlatego pominęłam czerwoną paprykę. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Bardzo polecam!
Djuvec ryż , składniki dla 3-4 osób:
100 g mrożonego groszku
1 czerwona papryka (opcjonalnie) ja nie dałam
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
150 g ryżu długoziarnistego
sól do smaku
100 g pasty paprykowej lub 100 g Ajvar (pikantno-ostra pasta warzywna
Mrożony groszek wyjmujemy z zamrażalnika, wsypujemy do miseczki aby odtajał. Paprykę myjemy i kroimy drobno. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Oliwę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Czosnek i cebulę szklimy następnie dodajemy paprykę wsypujemy suchy ryż. Ryż zalewamy ok. 300 ml wrzącej wody, doprawiamy solą, dodajemy pastę paprykową lub ajwar, mieszamy i przykrywamy garnek. Djuvec ryż gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. 5 Minut przed końcem dodajemy rozmrożony groszek, mieszamy, gotujemy. Gdy djuvec będzie gotowy przekładamy ryż do małych misek, ubijamy lekko, odwracamy i przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki. Ja podałam czerwony ryż Djuvec do pieczonych udek kurczaka.
Porady:
- Gotując Djuvec ryż możemy dodać tartą marchewkę.
- Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona.
- Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów tworząc zgrabne ryżowe kulki.
- Djuvec ryż doskonale smakuje z Cevapcici i np. surówką z kapusty.
Wygląda pysznie, na pewno wypróbuje ten przepis. No i oczywiście spróbuję zrobić swój własny Ajwar, zawsze kupowałam i nie pomyślałam o tym aby przygotować taki sos samemu. Dzięki za inspiracje!
Super przepis. Szybko i bardzo smacznie.