Uwielbiam dania z jajkami pod każdą postacią. Lekka, ekspresowa frittata dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 6 plastrów wędzonej szynki
- połowę sera brie z orzechami
- 100 ml mleka 3.5 %
- 1 łyżeczka semoliny
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy
- szczypiorekPRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy semolinę i mieszamy wbijamy 4 jajka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem wymieszanym z semoliną i doprawiamy solą i pieprzem. Do 2 mini form do tarty wkładamy po 3 kawałki szynki i robimy z nich rant. Wsypujemy ser pokrojony w kostkę, oraz posiekany szczypiorek, wlewamy masę jajeczną i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy frittata się napuszy wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawiamy kolorowym pieprzem, solą. Można podawać na ciepło jak i na zimno.