Frittata z szynką i serem brie

Uwielbiam dania z jajkami pod każdą postacią. Lekka, ekspresowa frittata dla 2 osób.

mini frittata

SKŁADNIKI:

    • 4 jajka
    • 6 plastrów wędzonej szynki
    • połowę sera brie z orzechami
    • 100 ml mleka 3.5 %
    • 1 łyżeczka semoliny
    • sól morska do smaku
    • pieprz kolorowy
    • szczypiorekPRZYGOTOWANIE:

      Do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy semolinę i mieszamy wbijamy 4 jajka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem wymieszanym z semoliną i doprawiamy solą i pieprzem. Do 2 mini form do tarty wkładamy po 3 kawałki szynki i robimy z nich rant. Wsypujemy ser pokrojony w kostkę, oraz posiekany szczypiorek, wlewamy masę jajeczną i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki  nastawionej na średnią moc, gdy frittata się napuszy wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawiamy kolorowym pieprzem, solą. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.