Na naszym wielkanocnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki, m.in:
Szynka w galarecie
Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie
Szynka faszerowana kremem chrzanowym
Pasztet faszerowany z jajkiem
Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa.
Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?).
Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce.
Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis.
Składniki:
250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku,
3 łyżki kukurydzy z puszki,
4 grube plastry gotowanej szynki,
4 Jaja
6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku,
10 łyżek śmietanki 30%,
150 ml rosołu,
6 łyżeczek żelatyny,
sól i czarny pieprz,
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę.
W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.
Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą noc, aż zastygnie. Kroję ostrym nożem. Układamy na półmisku, dekorujemy siekanym szczypiorkiem i warzywami, które nam zostały. Smacznego.
Pięknie wygląda, przepis łatwy, więc zrobię na Wielkanoc.
świetnie wygląda i smacznie brzmi 🙂
Świetna propozycja wielkanocna. Na pewno w tym roku będzie na moim stole wielkanocnym 🙂
Ale fajne super wygląda na pewno zrobię na wielkanoc 🙂 Jakiej wielkości ma być foremka ?
Pozdrawiam.
Podłużna 14 cm x 24 cm 🙂
Ten smakołyk chłodzi się już w lodówce i jutro zawita na wielkanocnym stole. Dziękuję za przepis i pomysł. Spokojnych i rodzinnych Świąt!
Mam pytanko, jak zrobić ten sos ziołowy?czy też kupić gotowy?
Ja wykorzystałam gotowy sos ze słoiczka marki Winiary, ale można zrobić samemu na bazie majonezu lub jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku i ulubionych ziół.
Ta terrina wyglada bajecznie, chyba sprobuje ja zrobic na swieta 🙂
Rób, bo warto.
Bardzo jestem wdzięczna za tak wspaniały i zapewne smaczny przepis na terrinę. Zapisałam go i na pewno zrobię na Śniadanie Wielkanocne. Przeraża mnie tylko ta ilość śmietanki 30 % ( mam cukrzycę i wysoki cholesterol) . Czy można to zrobić z jogurtem greckim ? tak pół na pół ?
Wesołych Świąt Wielkiej Nocy 🙂
Można ją odchudzić z jogurtem greckim lub naturalnym.
Pysznie wyglada 🙂 Mogła bym prosic przepis na sos ziołowy ,ktory jest w składnikach? Pozdrawiam
Możesz kupić gotowy marki Winiary lub wymieszać majonez z czosnkiem i np. siekanym koperkiem i pieprzem.
Czy można szynke zastapic łososiem?
Mozna, ale wędzonym.
właśnie wstawiłam terrinę do lodówki, martwię się czy wyjdzie, bo rosół mi całkowicie stężał, dolałam trochę wody i podgrzałam, ostudzony przelałam do masy, ale wydaje mi się, że tej masy było jakby za mało, obawiam się czy spi całość. trzymajcie kciuki bo jutro mam to zawieźć teściowej na Święta ! 🙂
Trzymam kciuki.
A mi zwarzyla sie smietana nie wiem czemu
Może za bardzo ubiłaś smietankę i zrobiło ci się masło?