Ostatnio tak mam, że śnią mi się niestworzone jeszcze przeze mnie dania, rano się budzę i mam pomysł na nową potrawę. Tak było też z tymi pierogami. Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą przyśniły mi się i zrobienie ich chodziło mi po głowie od pewnego czasu. Przyznacie, że to trochę nietypowy farsz jak na pierogi, ale ja lubię eksperymenty kuchenne, a ten uważam za bardzo udany. Karmelizowana w miodzie cebula jest pyszna, kaszanka z tym połączeniem uzyskuje fantastyczny smak. Gdy podałam te pierogi Piotrowi nie krył słów uznania dla tego połączenia. Ten przepis na pewno zachwyci wszystkich amatorów kaszanki i wyrobów domowych. Polecam Wam łączyć rzeczy, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Na blogu do tej pory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla.
Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta:
Ruskie pierogi z boczkiem
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki)
Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą.
Przepis na 16 pierogów:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- sól
- Farsz:
- 2 kaszanki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- wędzony boczek
Przygotowanie:
Łyżkę miodu przekładamy na patelnię i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy we wrzącym miodzie, dodajemy na patelnię pokrojoną kaszankę obraną z osłonek, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Przygotujemy ciasto:
Ja ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy je w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy krążek nakładamy kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlepiamy. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.
Tym razem pierogi podawałam podsmażane na tłuszczu wytopionego z drobno pokrojonego boczku, po wyłożeniu na talerz, posypałam pierogi z kaszanką skwarkami z boczku. Smacznego.
świetny pomysł!
Jeden z moich ulubionych. Są jeszcze lepsze gdy do kaszanki doda się cynamon! (;
Ale Ty masz super pomysły 🙂
Spróbuję to zrobić niedługo,już mi cieknie…