Bardzo lubię kotlety z kaszy, są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są pyszne. Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone (z mięsa), ale mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania.
Przecież nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy:
Krokiety z kaszy gryczanej;
Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie);
Krokiety z kapustą i grzybami;
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem;
Kotlety z jajek (kotlety jajeczne);
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym;
Krokiety o smaku ruskich pierogów
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, szczególnie do smażenia!
Składniki :
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 4 plastry żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajo
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego do gotowania kaszy + 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Żółty ser kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy.
Gotujemy ok. 20 min. przepłukaną kilka razy zimną wodą kaszę jaglaną (aby pozbyć się goryczki) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i łyżki oleju rzepakowego. Studzimy kaszę. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, prażoną cebulkę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony żółty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem wg preferencji smakowych. Na wilgotną dłoń nakładamy ok. 2 łyżki masy, formujemy owalne kotlety jak na kotlety mielone. Każdy „kotlecik” następnie obtaczamy w bułce tartej. Gdy mamy uformowane wszystkie kotlety smażymy je na oleju rzepakowym ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z pikantnym pomidorowym dipem.
Smacznego 🙂
Pingback: Prażona cebulka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię