Sałatka z makrelą.
SKŁADNIKI:
- 1 filet wędzonej makreli w ziołach prowansalskich, papryką i gorczycą
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- 6 plastrów ogórka
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- sól do smaku
- sos pikantny z keczupu, majonezu i jogurtu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
2 liście kapusty pekińskiej kroimy w piórka i rozsypujemy na talerzu. Plastry ogórka kroimy w ćwiartki i rozkładamy na kapuście. Z makreli ściągamy skórę i kroimy w cienkie paski, następnie rozkładamy na talerzu. Pomidora kroimy w plastry i układamy między kawałkami makreli. Dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w krążki rozsypujemy po sałatce, doprawiamy pomidory solą, dekorujemy kleksami sosu pikantnego na bazie keczupu, majonezu i jogurtu.