Gazpacho to najbardziej rozsławiona hiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki i pozbawiają go pestek, a inni nie, są osoby, które dodają miąższ chleba drudzy nie. Ja zrobiłam sobie jedną porcję gazpacho, ale z mojego lenistwa nie parzyłam pomidora, ani nie usuwałam gniazdek nasiennych, paprykę też dałam marynowaną, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, trochę grzanek do środka i na wierzch, sól i pieprz, wszystko zmiksowane i miód malina ,
Gazpacho andaluzyjski chłodnik:
Składniki na 1 porcję:
1 duży, dojrzały pomidor
1 mała dymka
kawałek marynowanej, czerwonej papryki i ciut octu z zalewy
1 ogórek gruntowy
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki zimnej gazowanej wody
1 łyżka grzanek czosnkowych + trochę do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na ćwiartki wrzucamy do blendera. W kostkę kroimy obranego ze skórki ogórka, wraz z papryką, czosnkiem i cebulką dodajemy do pomidora. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do dekoracji.
Grzanki dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, wodą gazowaną miksujemy wszystko aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę, aby skrócić czas chłodzenia do gazpacho możemy wrzucić kilka kostek lodu.
Andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonym w kostkę pomidorem, ogórkiem, bazylią i kilkoma grzankami.
pyszne !! i nostalgia za wakacjami …
Już od dłuższego czasu przeglądam posty na blogu i z każdym kolejnym razem napotykam coraz to więcej przepisów, które muszę zrobić – począwszy od serów, przez suszone mięsa aż po chłodnik – gratuluję pomysłów na te przepyszności 😉
Pingback: Bezalkoholowy shot pomidorowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię