Lubicie zupę pomidorową? My bardzo. Tym razem oprócz makaronu gwiazdki dodałam pokrojony w kostkę ser mozzarella.
Zupa pomidorowa z serem mozzarella:
SKŁADNIKI:
- 1 porcja rosołowa
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis do smaku
- 1 filiżanka makaronu gwiazdki
- zielona pietruszka
- 1 ser mozzarella
Zagotowujemy wodę z porcją rosołową, selerem, pietruszką, cebulą i selerem i 1 łyżeczką soli, ściągamy szumowiny zbierające się na powierzchni zupy. Dodajemy kostkę warzywną, kolorowy pieprz, marchew pokrojoną w plastry i gotujemy 20 minut, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, wsypujemy 1,5 łyżki cukru dla złamania kwasu koncentratu, doprawiamy solą morską prowansalską i czarnym pieprzem i gotujemy dalej. Wsypujemy filiżankę drobnego makaronu typu gwiazdki i gotujemy do miękkości makaronu ok. 7 minut. Rozlewamy zupę do miseczek i dekorujemy pokrojonym w kostkę serem mozzarella i świeżą natką pietruszki.