Zupa paprykowa z wołowiną

Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki niej zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki:
Zupa gulaszowa (z pieczarkami)
Węgierska zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami

Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną :

Zupa paprykowa z wołowinąZupa paprykowa z wołowiną

SKŁADNIKI:

  • 60 dag wołowiny bez kości
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 1/2 litra wody,
  • 1 litr rosołu,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • do smaku pieprz cayenne
  • domowa pasta paprykowa – 250 ml
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół,  dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku. Rozlewamy do miseczek.

Zupa paprykowa z wołowiną

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Zupa paprykowa z wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *