Łopatka wieprzowa z ziołami prowansalskimi i ryżem pełnoziarnistym Parboiled Kupiec, który po ugotowaniu jest sypki i nie klei się.
składniki:
60 dag łopatki wieprzowej
sól morska prowansalska Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis
1 łyżeczka ziół prowansalskich Kamis
szczypta pieprzu młotkowanego Kamis
3 łyżki mąki pszennej
300 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled Naturalny Kupiec
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli do gotowania ryżu
Przygotowanie:
Mięso z łopatki kroimy w kostkę, przekładamy do metalowej miski i doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, mieszamy. Dodajemy mąkę i za pomocą łyżki pokrywamy każdy kawałek mięsa. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, wsypujemy mięso i podsmażamy na złoto. Podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości, ewentualnie podlewając wodą. Gdy mięso jest miękkie, a jednocześnie sos zgęstniał doprawiamy ziołami prowansalskimi, wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy chwilkę i wykładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki.