Łopatka wieprzowa z ziołami prowansalskimi

Łopatka wieprzowa z ziołami prowansalskimi i ryżem pełnoziarnistym Parboiled Kupiec, który po ugotowaniu jest sypki i nie klei się.

Łopatka w ziołach prowansalskich

składniki:

60 dag łopatki wieprzowej
sól morska prowansalska Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis
1 łyżeczka ziół prowansalskich Kamis
szczypta pieprzu młotkowanego Kamis
3 łyżki mąki pszennej
300 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled Naturalny Kupiec
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli do gotowania ryżu

Przygotowanie:

Mięso z łopatki kroimy w kostkę, przekładamy do metalowej miski i doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, mieszamy. Dodajemy mąkę i za pomocą łyżki pokrywamy każdy kawałek mięsa. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, wsypujemy mięso i podsmażamy na złoto. Podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości, ewentualnie podlewając wodą. Gdy mięso jest miękkie, a jednocześnie sos zgęstniał doprawiamy ziołami prowansalskimi, wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy chwilkę i wykładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *