Na FB-ku pisałam, że u nas w tym roku jest zatrzęsienie rydzów. Przy okazji przepisu na rydze w pomidorach pokazałam, że można je podać w innej postaci niż smażone w panierce rydze. Bardzo lubię rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić!
Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem.
Polecam Rydze smażone marynowane z chili :
SKŁADNIKI:
- 30 rydzów
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta majeranku
- 1/2 szklanki oleju
- bułka tarta do panierowania
- marynata:
- 1 szklanka octu 10%
- 6 szklanek wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Papryczka chili
- gorczyca
PRZYGOTOWANIE:
Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju, wkładamy do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili i łyżeczką gorczycy. Przygotowujemy marynatę w proporcji: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru i 6 szklanek wody, wlewamy składniki marynaty do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy 1 łyżką soli, dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż cebula zrobi się szklista. Wrzącą marynatą zalewamy rydze w słojach wraz z cebulą i zielem, wkładamy też liścia laurowego, dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.
Uwielbiam rydze różnie robione ale z papryczką chili jeszcze nie robilam. W tym roku zrobię bo przepis jest kuszący a w słoju wyglądają bardzo apetycznie. Z góry za przepis dziękuje.-Ola
Robiłam, pycha