Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni, zupę krem z kukurydzy.
Dzisiejsza zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i serem smażonym to mój hit na pyszną sezonową zupę wielowarzywną w postaci kremu o gładkiej konsystencji, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne i chipsów z chorizo.
1 kg dyni
3 duże
ziemniaki
2 marchewki
świeży rozmaryn
100 g sera- smażony z kminkiem
3 łyżki oliwy
chorizo
500 ml rosołu lub bulionu
Sól , pieprz cayenne
Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W żeliwnym garnku układamy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek rozmarynu i skrapiamy wszystko oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut, pod koniec pieczenia dodajemy smażony ser z kminkiem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut . Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół i miksujemy.
Podajemy zupę gorącą z chipsami z chorizo. Smacznego!
Pingback: Zupa z dyni z boczkiem i szałwią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię