Ostatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami.
Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.
Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy.
Do ciasta dodałam 2 łyżki cukru, ciasteczka mają też słodki środek za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.
Bardzo polecam Wam cudowne w smaku kruche ciasteczka z marcepanem i bakaliami, przepis na 60 sztuki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki jogurtu greckiego
100 g masła
1 czubata łyżka cukru
szczypta soli
zagnieść:
50 g marcepanu
1,5 łyżki siekanych rodzynek
1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich
1,5 łyżki siekanych migdałów
cukier i siekane orzechy do posypania
Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, obkładamy masą marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem.
Smacznego.
Wreszcie, czekałam cierpliwie i oto nagroda – przepis wspaniały, dzięki
Wyglądają obłędnie. 🙂 Zapisuję do wypróbowania.
Ależ one śliczne 🙂