Pyszna Szynka Świąteczna z żurawiną:
Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje.
Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa:
Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym
łopatka pieczona z oregano
Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem
Szynka pieczona z żurawiną
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
szynka wieprzowa ok. 1,2 kg
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 pomarańcza
majeranek
świeży rozmaryn
świeży tymianek
żurawina
sól i kolorowy pieprz do smaku
Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z połowy pomarańczy, suszonych pomidorów i majeranku. Szynkę nacinamy przez całą długość, w to miejsce wkładamy suszoną żurawinę, podczas jej nakładania możemy pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Szynkę smarujemy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie szynkę wraz z marynatą wkładamy do blaszki lub do naczynia żaroodpornego, obkładamy świeżymi ziołami, plastrami pomarańczy i pieczemy około godziny w 160-170 stopniach C. Następnie podnosimy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. ok. 15 minut. Smacznego!
Potwierdza się powiedzenie, że jemy oczami. Przy tak dobrych zdjęciach, aż chce się spróbować tego przepisu, fajny blog :).