Dietetyczna jajecznica to kolejny przepis w mojej diecie. Taka jajecznica w wersji light obowiązkowo zadomowi się na moim stole, będę ją urozmaicać dodając pomidory, szpinak, czy pieczarki. Ta jajecznica jest może mniej aromatyczna i ociupinkę gorsza w smaku niż jajecznica przygotowana na boczku, czy kiełbasie, czy z kurkami ( uwielbiam), ale za to jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku dietetyczna, gdyż przygotowana bez tłuszczu. Gdy chcemy zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia, aby na stole nie było nudno i monotonnie, kilka składników: jajka, mleko i szczypiorek tworzą lekkie, pożywne śniadanie, do tego woda mineralna z cytryną.
Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów.
2 jajka
2 łyżki mleka
Sól i pieprz do smaku
szczypiorek
kilka liści sałaty rzymskiej
Przygotowanie: Roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelni zagotowujemy mleko, wlewamy roztrzepane jajka. Szybko łączymy z mlekiem. Jajka powinny być puszyste i delikatnie ścięte. Podajemy jajecznicę na liściach sałaty rzymskiej, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wartość – ok. 165 kcal
wieki nie jadłam jajecznicy!
Muszę koniecznie spróbować, bo ostatnio nie podchodzi mi jajecznica na tłuszczyku i z kiełbasą, jaką robię na życzenie moich chłopaków.
Bardzo ciekawy przepis. Chyba bedzie to moje dzisiejsze sniadanie 🙂
Właśnie zrobiłem i zjadłem.
Smak malina. Polecam