Jeśli myślicie, że na blogu teraz będą tylko dietetyczne twarożki, jajecznice, koktajle, czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj na blogu podaję przepis na rewelacyjną dietetyczną Domową drobiową białą kiełbasę. Mogą taką drobiową, chudą kiełbasę jeść osoby na diecie białkowej, czyli diecie Dukana, czy diecie ketogenicznej.
Nigdy bym siebie nie podejrzewała o to, że będąc na diecie, żeby wpieprzyć to co się lubi, wymyślę sobie w drodze z pracy przepis i zrobię sobie dietetyczną białą kiełbasę.
Z 1 piersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze ok. 300 g mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam w rulon i paruje się to w parowarze, jak będzie ta wędlina gotowa to podam dokładny przepis.
Biała kiełbasa drobiowa (wersja light)
3 ćwiartki kurczaka, po wyluzowaniu i ściągnięciu skóry ważyły 564 g
1 pojedyncza pierś kurczaka o wadze 350 g
Przyprawy:
1 łyżka soli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu zielonego
1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
3 łyżki majeranku
½ szkl. wody (poj. 250 ml)
Jelita:
Przygotowanie:
Pojedynczą pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Udka obieramy ze skóry i usuwamy wszystkie tłuste części, luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso wraz z czosnkiem i zielonym pieprzem mielimy w maszynce. Dodajemy 1 łyżkę soli, 1,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego, inne przyprawy do smaku, ja dałam 3 łyżki majeranku. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy na 2-3 godziny w temp. Pokojowej, po tym czasie do mięsa dodajemy 125 ml wody i dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę, żeby się przegryzło, następnie znów mieszamy kilka minut. W tym czasie płuczemy jelita z soli i moczymy je w wodzie. Za pomocą maszynki do mięsa i specjalnej i przystawki do kiełbasy nabijamy mięso w jelita, można też ręcznie. Nadziewamy w jelita najpierw jako całość, a potem skręcamy w kiełbaski o dług. 12 cm, wieszamy na godzinkę. Ilość i rodzaj wykorzystanych przypraw to kwestia gustu i śmiało można eksperymentować.
Kiełbasę parzymy lub mrozimy. Kiełbaski wyszły znakomicie. Sparzyłam i 1 zjadłam z sałatką, nie sądziłam, że będzie taka smaczna. Kiełbaski są w sam raz, takie jak lubię, nie za suche nie za soczyste.
Witaj, jestem zachwycona Twoimi przepisami na wędliny, narazie innych jeszcze nie robiłam. Czy tę light kiełbaskę moźna zrobić w wersji słoikowej? Narazie nie znalazłam sklepu z jelitami…:-( Jeśli moźna, to ile i jak pasteryzować?
Można zrobić, ale to już jest co innego. Przepis na wędlinę drobiową ze słoika i zasady pasteryzacji sa opisane w tym wpisie http://straga.pl/wyroby-domowe/wedlina-drobiowa-sloika/
Pingback: Dietetyczna rolada drobiowa z papryką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy moźna te kiełbaski zrobic z mięsa rozmroźonego? Oczywiście w wersji do spaźenia potem, bo ponownie nie zamraźamy. Jakie jest Twoje Jolu zdanie na ten temat?
No to robimy.
Ps.
Jelita można kupić w selgrosie dzisiaj kupiłem 15 metrów za 7,50
pyszna . dzisiaj 2 raz robię
pyszna . drugi raz już robię
AMAZING WEBSITE AND DELICIOUS RECIPES
Czy taka kiełbaska będzie dobra na grilla?
Tylko wczesniej powinna być sparzona.
Mam pytanie jak robię kiełbasę z potrójnej porcji to przyprawy teraz razy trzy
Mam pytanie jak robię kiełbasę z potrójnej porcji to przyprawy też razy trzy
Polecam dodać stopniowo, skosztować aby nie przedobrzyć.