Lubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc. Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni.
Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych
Składniki
5 ćwiartek kurczaka
400 g wątróbki drobiowej
2 czerstwe kajzerki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól do smaku,
½ łyżeczki pieprz ziarnisty,
2 ziarna ziela angielskiego,
2 listki laurowe
2 łyżki: majeranek
ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa
2 jajka
20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
Sos:
100 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g wiśni bez pestek
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy 4 kawałki kurczaka skórą do patelni, 1 zostawiamy, odwracamy. Gdy będą rumiane, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy , mielimy 2-krotnie wraz z odciśniętymi kajzerkami, jednym surowym kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie po 2 w rzędzie, przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy specjalnym „grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki.
Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku miód, wlewamy wino i wsypujemy wiśnie bez pestek, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet drobiowy podajemy z sosem wiśniowym.
Smacznego!
Czy mogą to być wiśnie suszone? Chciałabym zrobić, ale nie wiem skąd wziąć o tej porze wiśnie. A może z kompotu? Pozdrawiam.
Ja wykorzystałam mrożone, mogą być suszone, ale wtedy daj ich 2 x więcej.
Dziękuję za ten przepis, przygotuję ten pasztet na 100%.
Robiłam kiedyś podobny, myślę, że to świetnie podkręca smak pasztetu! 😉
Robiłam podobny tylko z miesa indyczego i żurawiną pycha:)
Witam
super przepis!! będę robić na święta, mam wiśnie mrożone, czy przed włożeniem do masy trzeba je rozmrozić czy dać zamrożone?
Zamrożone wkładamy do masy mięsnej. Albo gdy mamy świeże to wydrylowane z pestek.
dziękuję za odpowiedź, czy można go zamrozić? chcę zrobić wcześniej na święta
Akurat pasztety to polecam zrobić dzień przed Świętami, nie wiem czy nie straci na smaku.
Pięć ćwiartek kurczaka tzn.same nóżki , piersi czy wszystko jedno.
Ja robiłam z samych ćwiartek kurczaka. Z piersi będzie za suchy.
Czy dobrze rozumiem ze ćwiartka to dolna część kurczaka przekrojona na pół ?
Ćwiartka to pałka i podudzie.
Dziękuje chce widziec tak dokładnie ,bede roboć pierwszy raz I bardzo chcę żeby mi wyszło pozdrawiam.
Zrobiłam wczoraj pasztet, wyszedł pyszny, na pewno go powtórzę, tylko nad luzowaniem muszę popracować, bo już widzę, że nie jest to moje ulubione zajęcie:)pozdrawiam