Pasztet drobiowy z wiśniami

Lubicie domowy pasztet? U nas zawsze pieczecie pasztety na Wielkanoc. Pasztet drobiowy z wiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni.

Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych

Pasztet drobiowy z wiśniamiPasztet drobiowy z wiśniami

Składniki

5 ćwiartek kurczaka
400 g wątróbki drobiowej
2 czerstwe kajzerki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól do smaku,
½ łyżeczki pieprz ziarnisty,
2 ziarna ziela angielskiego,
2 listki laurowe
2 łyżki: majeranek
ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa
2 jajka
20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone)

Sos:

100 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g wiśni bez pestek
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy 4 kawałki kurczaka skórą do patelni, 1 zostawiamy, odwracamy. Gdy będą rumiane, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i  pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy , mielimy 2-krotnie wraz z odciśniętymi kajzerkami, jednym surowym kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie po 2 w rzędzie, przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy specjalnym „grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki.

Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku miód, wlewamy wino i wsypujemy wiśnie bez pestek, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet drobiowy podajemy z sosem wiśniowym.

Smacznego!

Pasztet drobiowyPasztet drobiowy

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

15 myśli nt. „Pasztet drobiowy z wiśniami

  1. Czy mogą to być wiśnie suszone? Chciałabym zrobić, ale nie wiem skąd wziąć o tej porze wiśnie. A może z kompotu? Pozdrawiam.

  2. Witam
    super przepis!! będę robić na święta, mam wiśnie mrożone, czy przed włożeniem do masy trzeba je rozmrozić czy dać zamrożone?

  3. Zrobiłam wczoraj pasztet, wyszedł pyszny, na pewno go powtórzę, tylko nad luzowaniem muszę popracować, bo już widzę, że nie jest to moje ulubione zajęcie:)pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *