Domowa kiełbasa à la gołąbki

Domowa kiełbasa à la gołąbki to kolejny nasz pomysł jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę?

kiełbasa à la gołąbki kiełbasa à la gołąbki

Składniki

5 liści młodej kapusty
5 sztuk  parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej (z papryką i sosem sweet chilli) lub 5 sztuk kupnej parzonej białej kiełbasy

1 op. (500 ml) passaty pomidorowej
1  cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
3 łyżki gęstej śmietany 18 %
1 łyżeczka  suszonej bazylii
opcjonalnie przyprawa za’atar znana również jako zahtar lub zatar, jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i zioła (tymianek, majeranek, oregano).

Przygotowanie:

Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok. 5 minut, a następnie studzimy je w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy. Liście doprawiamy solą i przyprawą za’atar (można np. ziołami prowansalskimi). Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, którą zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i suszoną bazylią, dusimy kilka minut, dodajemy śmietanę wymieszaną w niewielkiej ilości wrzącej wody, aby się nie zważyła. Domową kiełbasę bez osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut.

Pikantna domowa kiełbasa:

500 g zmielonej łopatki
ok. 2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka sosu sweet chilli
100 ml chłodnej, przegotowanej wody

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, napełniamy masą mięsną jelita wieprzowe i formujemy 6 kiełbasek. Zagotowujemy wodę i parzymy kiełbasę ok. 15 minut. Studzimy i wykorzystujemy do powyższego przepisu.

DSC_1308DSC_1313DSC_1316DSC_1321

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Domowa kiełbasa à la gołąbki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *