Torcik jogurtowy z truskawkami to bardzo proste ciasto, czy może deser 😉 Jogurtowiec wygląda pięknie, szczególnie za sprawą kolorystycznego, ciemnego kontrastu na bokach. A ciemne boki i spód to pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą, z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko.
Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis. Wszyscy piszący mówili, że tort jest piękny. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego stołu. Jeśli ktoś uważa, że ten torcik jogurtowy jest za mało słodki to może go dosłodzić, dla mnie jest ok.
Równie smaczny i atrakcyjnie wyglądający był mój Jogurtowiec z galaretkami. Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub wykorzystać ser- sernik na zimno z galaretkami.
Przepis na idealny torcik jogurtowy z truskawkami:
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
1 kg jogurtu greckiego
¾ szkl. cukru pudru
200 ml mleka
1 mały olejek waniliowy
1 op żelatyny 50 g
1 kg truskawek
1 galaretka o smaku truskawkowym Winiary
rolada kakaowa na boki i spód
Przygotowanie:
Roladę kakaową kroimy w dosyć cienkie plastry. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, spód obkładamy dokładnie plastrami rolady, natomiast obkładając boki plastrami rolady robimy równie odstępy. Truskawki myjemy, połowę truskawek bez szypułek, kroimy na pół i układamy je na dnie tortownicy. Żelatynę wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i czekamy aż napęcznieje, następnie podgrzewamy, zagotowujemy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Cały jogurt grecki przekładamy do misy robota, dodajemy cukier puder i olejek, dokładnie miksujemy. Do zmiksowanego jogurtu powoli dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i gdy zacznie masa jogurtowa gęstnieć przekładamy do tortownicy z połówkami truskawek (Gdy będzie za rzadka truskawki mogą podnieść się do góry). Wyrównujemy powierzchnię masy jogurtowej, w którą na całej powierzchni wkładamy do 1/3 wysokości całe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby masa jogurtowa dokładnie zastygła. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej), trochę galaretki wylewamy na płaski talerz (gdy zastygnie za pomocą widelca można robić dekoracyjne pazurki). Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy truskawki, które mają wystawać powyżej powierzchni stężałej galaretki. Stężałą galaretkę na talerzu drapiemy za pomocą widelca i przekładamy pomiędzy truskawkami. Torcik wstawiamy na godzinę do lodówki aby dokładnie stężał. Jeśli go chcemy podać następnego dnia, to można zmniejszyć ilość dodanej żelatyny. Torcik kroimy, dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, niskokaloryczne ciasta desery.
Zachęcam do wykonania np.
tego torcika, mini deseru cytrynowego, mini deseru z truskawkami, deseru jogurtowego z truskawkami
alez pięknie wygląda!
Wygląda niesamowicie efektownie, a smakować musiał bajecznie 🙂
wygląda piękniei chyba tak smakuje
Polecam się przekonać i przygotować 🙂
Pingback: Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię