Dzisiaj polecam nasz przepis na domowy alkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe. A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmelu. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać z Piotrem w długie zimowe wieczory. Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową która wpisze się w zimowo-świąteczny klimat.
Nalewka z suszonych wiśni i karmelu:
Składniki na 1/2 litra:
100 g suszonych wiśni
50 g domowego karmelu
350 ml spirytusu
150 ml wody
Przygotowanie:
Wydrylowane, suszone wiśnie zalewamy spirytusem rozcieńczonym z wodą, dodajemy pokruszony karmel i odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie mieszamy butelką i ostawiamy na kolejne 14 dni, co kilka dni mieszamy zawartością butelki, po tym czasie karmel się rozpuści, a nalewka będzie klarowna, owoce napęcznieją, można je odsączyć, ale ja je zostawiłam w butelce. Jak będzie potrzeba to wykorzystam je do jakiegoś pysznego deseru dla dorosłych Na zdrowie!
Po odlaniu spirytusu zasypuje wisnie cukrem i wodka i po 2 tygodniach dodaje do nalewki.
lepiej je zjeść oglądając dobre kino