Dzisiaj kolejny przepis dla mięsożerców- schab pieczony. Ostatnio polecałam Wam dwa pyszne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem, ale dzisiaj wersja z „farszem” z boczku, który może być samodzielnym daniem na obiad lub pokrojony w cienkie plasterki występować na stole jako wędlina do kanapek. Schab jest bardzo soczysty i smaczny. A wygląd też robi wrażenie, gdyż pokrojony wygląda efektownie na półmisku, zaś jego przygotowanie nie jest trudne.
Schab często gości na naszym stole, jest to bardzo chude mięso i można go przyprawiać na różne sposoby. Doprawiony majerankiem i czosnkiem to już klasyka w kuchni. Idealnie nadaje się do przygotowania schabu peklowanego parzonego . Bo danie ze schabu to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania.
Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego kawałka polędwicę, no a ze schabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab wzdłuż i w te miejsce powkładam plastry wędzonego boczku i zepnę wykałaczkami, aby „tulipan” za bardzo się nie rozwinął 😉
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem.
1,20 kg schabu wieprzowego bez kości
1 płaska łyżka – sól peklowa,
1 płaska łyżka- sól kamienna,
1 łyżka- cukier
1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą,
1 łyżka – tymianek
1 płaska łyżka- czosnek suszony,
plastry boczku wędzonego
1 łyżeczka papryka ostra
dodatkowo – 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak zrobić schab pieczony z boczkiem?
Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony połową czosnku i pieprzu. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 dni. Ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż w trzech miejscach – na samym środku, oraz robimy dwa skośne cięcia po bokach. W nacięcia wkładamy plastry boczku i nacieramy mięso dodatkowo czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i papryką. Mięso spinamy wykałaczkami, aby nacięcia nie rozchylały się na boki. Można też związać mięso sznurkiem, zawinąć je w folię aluminiową. Schab delikatnie skrapiamy olejem.
Wstawiamy naczynie ze schabem do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 150 °C , kilka razy schab spryskujemy wodą podczas pieczenia i pieczemy schab 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie i przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na kwadrans, aby mięso odpoczęło przed pokrojeniem. Ostrożnie usuwamy wykałaczki.
Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek krojąc w dość grube plastry. Tym razem nic nie zostało na przygotowanie obiadu, sos z pieczenia przełożyłam do silikonowego naczynia i zamroziłam, zostanie wykorzystany innym razem. Smacznego!