Dziś mam dla Was świetny przepis na Błyskawiczne pączki serowe, które można przygotować na Tłusty Czwartek, na każdą inną okazję i bez okazji. Możemy wyjść po angielsku do kuchni i za 30 minut wrócić z tacą gorących serowych pączków obsypanych cukrem pudrem, goście będą bardzo zdziwieni, a jednocześnie zachwyceni. Na blogu jest już przepis na pączki z serka, ale był to ser risotta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie są to tradycyjne pączki, gdyż bazą tego ciasta jest serek kanapkowy i mąka pszenna wymieszana z krupczatką. Pączki są wielkości małej mandarynki. Pączki przygotowuje się błyskawicznie, nie mają drożdży, rosną dzięki dodaniu proszku do pieczenia. Nie są idealnie okrągłe, gdyż ciasto nabierane jest łyżką stołową. Te pączki to świetna alternatywa dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na drożdżach. Te pączki mają jedną wadę, są bardzo smaczne i domowników trzeba od nich odciągać.
Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko:
pączki z jabłkami
mini pączki pomarańczowe
serowe pączki nadziewane frużeliną
Pączki z konfiturą z czereśni.
Pączki z konfiturą z róży.
Pączki z domowymi powidłami.
Pączki angielskie.
Składniki na kilkanaście sztuk:
150 g serka kanapkowego
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
cukier puder do posypania
olej do smażenia
W misce miksujemy 2 jajka z cukrem pudrem, dodajemy serek cały czas miksując. Oba rodzaje mąki mieszamy z solą i z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 180 st.C. Łyżką stołową nabieramy porcję ciasta i wrzucamy do rondelka, smażymy po 4 sztuki. Pączki są prawie okrągłe. Smażymy pączki do zrumienienia z obu stronach. Obracając pączki możemy pomagać sobie widelcem aby były równomiernie usmażone. Wykładamy pączki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!
Robiłam podobne,są zawsze smaczne. Muszę ten przepis wdrożyć u siebie. Nigdy nie miałam dylematu na czym smażyć. W przepisach najczęściej podany jest olej do smażenia,ale jaki ma być ? Doczytałam że słonecznikowy nie nadaje się. Tak więc poproszę o jaki olej chodzi,bardzo proszę.
Olej rzepakowy nadaje się do smażenia.
Jaki jest ten serek kanapkowy? taki słodki owocowy homogenizowany?
Nie słodki, śmietankowy np. Turek homogenizowany może być.