Dzisiaj kolejna propozycja na wielkanocne jajka, klasyczne jajka na twardo w nowej, kolorowej odsłonie. Jak zrobić różowe jajka wielkanocne? To nic trudnego, wystarczy mieć zakwas z buraków lub koncentrat z buraka, oraz ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Intensywność różowego koloru jajek jest zależny od kilku czynników: skoncentrowania zakwasu, czasu moczenia jajek w zakwasie i od wielkości samych jajek. Im dłużej jajka będą leżeć w zakwasie, tym ich różowy kolor będzie intensywniejszy, koloru nabierze też białko jajka aż do żółtka! Po spędzeniu 12-14 godzin w takim zakwasie jajka będą całe różowe. Ja chciałam aby jajka były białe w środku i miały tylko różową powierzchnię, dlatego jajka moczyły się w zakwasie tylko godzinę.
Składniki :
5 jajek ugotowanych na twardo i obranych,
ok. 1 szklanki domowego zakwasu z buraków, może być kupny koncentrat, ale wtedy trzeba go wymieszać z wodą.
1 łyżka domowego octu jabłkowego (może być kupny)
Przygotowanie : Ugotowane jajka bez skorupek wkładamy do słoika, zalewamy je zakwasem wymieszanym z łyżką octu jabłkowego. Słoik zakręcamy i odstawiamy na godzinę. Jajka wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Ja wykorzystałam karbowany nóż, dzięki czemu powierzchnia przekrojonych jajek jest delikatnie karbowana. Dekorujemy wedle uznania, ja podałam różowe jajka z sosem tatarskim i z rzeżuchą. Smacznego!
zainspirowałaś mnie-chyba spróbuję,pięknie to wygląda,powiedz mi tylko proszę jak użyję kupnego zakwasu buraczanego to jak rozcieńczyć go z wodą,jakie proporcje?pozdrawiam serdecznie
Myślę, że 1 :1 + ocet.
Pingback: Sos tatarski - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A ja mam pytanie czy intensywny smak zakwasu ma wpływ na smak jajka??
Nie, ale jeśli masz obawy to można zakwas zastąpić sokiem z buraka.
Czy ten ocet wyczuwa się w jajkach, bo nie ukrywam że nie lubię smaku octu