Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho bez wody pokazałam w piątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów tych ogórków. A przepis na ogórki małosolne bez wody z różnymi modyfikacjami krąży w sieci już od dłuższego czasu, więc nie wiem czemu wywołał tyle emocji. Powiem jedynie, że ta metoda to świetna alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ogórków małosolnych w zalewie. Ja mam nadzieję, że ten wpis to będzie blogowy przebój. Dla niedowiarków powiem tylko, że wychodzą podobnie jak ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie, są chrupiące,  a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka  nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy. Teraz w maju, gdy wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika z małosolnymi ogórkami, więc kolejny raz przygotowałam małosolne ogórki na sucho. Nie powiem, że te ogórki są smaczniejsze od ogórków małosolnych tradycyjnych, wolę jednak tamte, ale wygodniej i bezpieczniej jest wieźć worek z ogórkami. Do zeszłego roku przygotowywaliśmy na wyjazdy ogórki małosolne w plastikowej butli ale gdy ten przepis znalazłam w zeszłym roku na blogu Doroty „Moje Małe Czarowanie” to go pierwszy raz z lekkimi modyfikacjami wypróbowałam w 2015. Oryginalny przepis pochodzi z Rosji z miasta Perm u stóp gór Ural (соленые огурцы).

Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzeba foliowej torebki z suwakiem (przystosowanej do kontaktu z żywnością) i ogórków.

Ogórki małosolne na suchoOgórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho. Ogórki małosolne po rosyjsku:

Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka grubej soli morskiej
korzeń chrzanu pokrojony w paski
liść chrzanu (nie miałam tym razem)
2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper)
5  ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki. Do dużego worka z zapięciem strunowym wkładamy koper, chrzan, rozgniecione delikatnie ząbki czosnku, ogórki, dodajemy gorczycę oraz sól.
Jeśli macie miałką sól to wystarczy dodać 1 łyżeczkę. Woreczek szczelnie zamykamy, usuwając część powietrza, aby nie był nadmuchany. Potrząsamy ostrożnie zawartością, aby nie uszkodzić woreczka aby sól i przyprawy rozeszły się między ogórkami.
Ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku, dlatego worek powinien być grubszy i szczelny. Worek wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny, potem wyjmujemy i pozostawiamy na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Ja tym razem zostawiłam na 48 godzin, wtedy były smaczniejsze. Po otwarciu woreczka ogórki trzymamy w lodówce. Smacznego!

Ogórki małosolne na suchoOgórki małosolne po rosyjskuOgórki po rosyjsku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Ogórki małosolne na sucho

  1. Zmarnowałam ogórki…niestety to jest niezbyt smaczne…oględnie to nazwę.Szkoda, bo tak się zapaliłam na nie…czy one długo takie bedą czy ukiszą się trochę? jakieś dziwne…

    • Jak napisałam, … wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika z małosolnymi ogórkami, więc przygotowałam małosolne ogórki na sucho. Nie powiem, że te ogórki są smaczniejsze od ogórków małosolnych tradycyjnych, wolę jednak tamte, ale wygodniej i bezpieczniej jest wieźć worek z ogórkami. … są chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *