Ogórki małosolne na sucho bez wody pokazałam w piątek na FB-ku. Te ogórki wywołały szał, otrzymałam mnóstwo e-maili w sprawie tego przepisu. Nawet tego typu, że plastikowy worek to trucizna. Teraz nagminnie kisi się ogórki i kapustę w workach i plastikowych beczkach, a kapustę i ogórki można kupić w plastikowych wiaderkach, więc 24-48 godzin w worku nie będzie takie straszne dla konsumentów tych ogórków. A przepis na ogórki małosolne bez wody z różnymi modyfikacjami krąży w sieci już od dłuższego czasu, więc nie wiem czemu wywołał tyle emocji. Powiem jedynie, że ta metoda to świetna alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych ogórków małosolnych w zalewie. Ja mam nadzieję, że ten wpis to będzie blogowy przebój. Dla niedowiarków powiem tylko, że wychodzą podobnie jak ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie, są chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy. Teraz w maju, gdy wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika z małosolnymi ogórkami, więc kolejny raz przygotowałam małosolne ogórki na sucho. Nie powiem, że te ogórki są smaczniejsze od ogórków małosolnych tradycyjnych, wolę jednak tamte, ale wygodniej i bezpieczniej jest wieźć worek z ogórkami. Do zeszłego roku przygotowywaliśmy na wyjazdy ogórki małosolne w plastikowej butli ale gdy ten przepis znalazłam w zeszłym roku na blogu Doroty „Moje Małe Czarowanie” to go pierwszy raz z lekkimi modyfikacjami wypróbowałam w 2015. Oryginalny przepis pochodzi z Rosji z miasta Perm u stóp gór Ural (соленые огурцы).
Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzeba foliowej torebki z suwakiem (przystosowanej do kontaktu z żywnością) i ogórków.
Ogórki małosolne na sucho. Ogórki małosolne po rosyjsku:
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka grubej soli morskiej
korzeń chrzanu pokrojony w paski
liść chrzanu (nie miałam tym razem)
2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper)
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki. Do dużego worka z zapięciem strunowym wkładamy koper, chrzan, rozgniecione delikatnie ząbki czosnku, ogórki, dodajemy gorczycę oraz sól.
Jeśli macie miałką sól to wystarczy dodać 1 łyżeczkę. Woreczek szczelnie zamykamy, usuwając część powietrza, aby nie był nadmuchany. Potrząsamy ostrożnie zawartością, aby nie uszkodzić woreczka aby sól i przyprawy rozeszły się między ogórkami.
Ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku, dlatego worek powinien być grubszy i szczelny. Worek wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny, potem wyjmujemy i pozostawiamy na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Ja tym razem zostawiłam na 48 godzin, wtedy były smaczniejsze. Po otwarciu woreczka ogórki trzymamy w lodówce. Smacznego!
Super!
Miałam zrobić na sucho, ale znowu zalałam zalewą. Następne już będą w torebce.
Jednak wolę w kamionce.
Na co dzień też robię w kamionce http://straga.pl/marynaty/ogorki-malosolne-blyskawiczne/, ale te były ogórki podróżniczki 😉
Robiłem kilka dni temu wg. tej receptury.Wyszły trochę za słone.
Oprócz tego to w smaku b. dobre .
Wojtek, jak wykorzystałeś grubą sól morską nie powinny być za słone, jeśli miałką sól to wystarczy dodać 1 łyżeczkę. Tak jest w opisie.
Są po prostu przepyszne !
Zmarnowałam ogórki…niestety to jest niezbyt smaczne…oględnie to nazwę.Szkoda, bo tak się zapaliłam na nie…czy one długo takie bedą czy ukiszą się trochę? jakieś dziwne…
Jak napisałam, … wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika z małosolnymi ogórkami, więc przygotowałam małosolne ogórki na sucho. Nie powiem, że te ogórki są smaczniejsze od ogórków małosolnych tradycyjnych, wolę jednak tamte, ale wygodniej i bezpieczniej jest wieźć worek z ogórkami. … są chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy