Sałatka z bulgur i serem Halloumi. Bulgur salad & Halloumi. Uwielbiam zarówno kaszę bulgur jak i grillowany ser Halloumi. Halloumi to ser cypryjski z mleka koziego lub owczego, albo ich mieszanki. Surowy ser halloumi dla mnie nie ma smaku i jest gumowaty, za to grillowany jest przepyszny, lekko słony i słodki jednocześnie, delikatnie ciągnący się, z przyrumienionymi, efektownie wyglądającymi ciemnymi śladami od grillowania, do tego nie rozpływa się na patelni jak inne sery, ja mogę go jeść bez niczego. Trochę przypomina w smaku polskiego oscypka, w tym roku nad morzem, co krok można było kupić oscypka z grilla, bo jeden i drugi nie rozpuszcza się i zachowuje swój kształt. Dzisiaj polecam go połączyć z kaszą bulgur i przygotować apetyczną sałatkę, bo ta sałatka jest przepyszna i kolorowa, lekko pikantna, która zachwyca smakiem w połączeniu z grillowanym serem halloumi. Ostatnio polecałam sałatkę z bulgur i włoskim serem mozzarella
Sałatka z grillowanym serem halloumi i kaszą bulgur, jak przygotować?
(przepis na 2 porcje)
mix sałat,
natka pietruszki
½ szklanki drobnej kaszy bulgur,
100 g sera halloumi,
1 papryczka chili
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
1 łyżeczka masła
sól morska,
świeżo mielony pieprz
oliwa do natłuszczenia patelni grillowej
Przygotowanie sałatki z bulgur i serem Halloumi: Drobną kaszę bulgur nie potrzeba gotować, wystarczy jak ją wsypiemy do miseczki, doprawimy solą i pieprzem, dodamy łyżeczkę masła, zalejemy wrzątkiem (wodą lub bulionem), ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawimy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę. Grubszą kaszę bulgur gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryczkę chili, oliwki, oraz natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do ostudzonej kaszy bulgur, mieszamy aby sałatka byłą sypka. Na talerzu układamy sałatę, na niej sałatkę z kaszy bulgur.
Ser halloumi kroimy w ok. 1 cm plastry, układamy je na rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej oliwą patelni grillowej. Ser grillujemy z obu stron po 2-3 minuty, aż na serze odbiją się paski grilla. Zdejmujemy ser z patelni i układamy go na sałatce wraz z połówkami pomidorków koktajlowych. Doprawiamy pieprzem i natką pietruszki.
Możemy też całość polać sosem winegret.
Pingback: Kasza ze szpinakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kasza z tofu i szpinakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię