Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Piotrek stwierdził, że ta zawijana drożdżówka ze śliwkami jest lepsza od jego ciasta ucieranego ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest ułożone spiralnie w tortownicy, a pomiędzy wałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem, ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.
Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką?
Ciasto:
250 g mąki pszennej (Jedna szklanka o poj. 250 ml = około 130 – 150 gramów mąki pszennej, czyli 250g mąki pszennej, to dwie niepełne szklanki mąki)
4 g drożdży instant – 1/2 paczki
1 małe jajko
1 łyżka cukru
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 60 ml ciepłej wody
90 g jogurtu greckiego
Nadzienie:
Śliwki (połówki)
1 łyżka cukru
Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru
Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny
Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, dzielimy ciasto na 4 części, z których rolujemy wałki równej długości.
Z masła, mąki i cukru wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki w palcach aż powstaną grudki. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rolowanie ciasta zaczynamy od środka tortownicy o śr. 24 cm. Wałki ciasta układamy formując „ślimaka”, jednocześnie pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek, każdy kawałek wałka łączymy ze sobą, śliwki posypujemy najpierw cukrem, a potem całość drożdżówki posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy tortownicę na 15 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni C, w tym czasie ciasto podrośnie zajmując całą powierzchnię tortownicy. Wyjmujemy tortownicę i podnosimy temp. piekarnika do 180 stopni C. Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce.
Samo ciasto nie jest słodkie więc dodatkowo smarujemy je lukrem, możemy też posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
Pingback: Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię