Makowiec świąteczny to ciasto, które musi być na świętecznym stole! Zapewnie większość z Was będzie piekła makowce na Święta Bożego Narodzenia. Ja też, każdego roku piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką, na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem, seromakowiec i makowiec japoński, tym razem postanowiłam upiec makowiec drożdżowy na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , które nadaje się do słodkich i słonych wypieków. Makowiec to tradycyjny świąteczny wypiek, tym razem spleciony w formie warkocza. Gwarantuję, ze wszyscy będą zachwyceni jego wyglądem. Będzie ozdobą Waszego świątecznego stołu. Zrobienie takiego „zakręconego” makowca nie jest trudne. To zakręcone ciasto z makiem jest tak smaczne, że szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne.
Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami ,drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem, a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.
Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim?
Ciasto:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 jajko
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml ciepłej wody
180 g jogurtu naturalnego
Nadzienie:
2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem
Dodatki: siekane migdały, groszki białej i gorzkiej czekolady
Lukier: cukier puder (ok. 2/3 szklanki) miksujemy z 1 białkiem
Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy keksówkę na 15 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni C, w tym czasie ciasto podrośnie zajmując całą powierzchnię formy. Wyjmujemy keksówkę i podnosimy temp. piekarnika do 160 stopni C. Makowiec smarujemy białkiem, posypujemy siekanymi migdałami i pieczemy w piekarniku przez ok. 40-45 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Smarujemy białym lukrem zwanym też królewskim i posypujemy groszkami czekoladowymi. Smacznego!
Wygląda bajecznie! 🙂
Piękny makowiec!
aż ślinka leci 🙂
Pingback: Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię